-Öznel izlenimci okuma: Okuyucunun kendi kültür, bilgi birikimine dayanan tamamen kendi kişisel beğenisine dayalı okuma yöntemi. ( kişisel bir yöntem olduğundan, nesnel, başkaları tarafından kabul edilebilir bir yöntem olmadığından modern eleştiri yöntemleri arasında yer almaz.)
- Psikolojik Okuma: Psikoloji ve psikanaliz biliminin açıklama yöntemleri ve verileri ile metni açıklamaya çalışmaktır. Psikolojik okuma üç ayrı biçimde metinlere uygulanır. Yazarın psikolojisini, okurun psikolojisini, metindeki karakterlerin psikolojisini incelemek. Karakterlerin psikolojilerinin, insan psikolojilerine uygunluğunun kurmaca metinlerdeki başarısını ortaya çıkarır.
-Biyografik okuma: Eserden hareketle yazarın hayatını, kişiliğini, dünya görüşünü belirlemeye çalışmak Biyografik okuma tarzıdır.
-Sosyolojik Okuma: Eserin meydana getirildiği zamandaki sosyolojiyi yansıtıp yansıtmadığının incelendiği bir okuma biçimi.
İdeolojik ve Felsefi Okuma: Belli bir ideolojinin veya felsefenin görüşlerinin tezleri referans alınarak eseri okumaya çalışmaktır.
Eleştirel Okuma: Geleneksel Edebiyat kuramları ölçü alınarak, dili, tekniği, edebiyat akımının genel lkeleri, metnin biçimi, v.b kurallar çerçevesinde yapılan okuma yöntemi.
Teknik Okuma: Bir edebiyat eserini belirli bir yöntemle , edebiyat biliminin verilerini kullanarak sistemli bir biçimde okumaktır. Psikolojik, sosyolojik, arketipçi okumalar gibi metin çözümlemede teknik okuma yöntemlerinden birisidir.
0 yorum :