Images

Şiir neden yazılır?

Şiir neden yazılır? Guantanomadan Şiirler adlı kitabı okuduğumda, uzunca bir süre bu soruyu sormuştum kendime. Ağır çok ağır geldi bu şiirleri okumak, bu çağın insanı olarak yaşamak yeterince zordu. Ekrandaki savaşları görmemek için televizyonun düğmesini kapata biliyordunuz. Lakin düşünce denen zihninizde böyle bir düğme yoktu ve sürekli fısırdayıp durdukça, biraz daha insanlığınızın bir parçasını bırakarak yaşama devam ediyordunuz. Böyle bir dünya da hala biraz insan kalabilmek için, insanlığın ruhuna son bir haykırış bu şiirler.

Guantanamo tutukluları bu şiirleri, kâğıt ve kalemleri olmadığı zamanlarda, kendilerine verilen yemeklerin kâğıt tabaklarına, su içmeleri için verilen kâğıt bardaklara, çakıl taşlarıyla, diş macunu kullanarak yazmışlar.
Şiir her daim güzel duygular vermeyebilir insana, acıtır, kanartır bazen insanlığını. Yaşadığımız dünyada, yaşananlara seyirci kalmamak adına, böylesine zor şartlarda yazılıp insanlara ulaştırılmaya çalışan sözcüklerin okunması gerektiğini düşünüyorum. Yapı kredi yayınlarından çıkmış bu şiirler ülkemizde. İnsanlığa ulaşmasını sağlayan hukuk profesörü Marc Falkoff tutukluların yazdığı mektup ve diğer malzemelerden derlemiş. İnsanların yaşadığı her türlü acımasızlık ve şiddete karşı son çığlıkları.
Ölümün şiiri
Kanım sizin olsun
Ölü bedenimi saran kefenimi alın
Bedenimden geriye kalan ne varsa alın
Mezarımda bir başına yatan bedenimin fotoğraflarını çekin sonra
Yollayın dünyaya
Hâkimlere ve
Vicdanı olan insanlara
İlkeli insanlara yollayın, önyargısı olmayanlara
Bu masum ruhun yükünü çeksinler, tüm dünyanın gözleri önünde
Tarihin ve çocuklarının gözü önünde
Bu harcanmış ruhun, bu bigünah ruhun

Nurten Yurt

0 yorum :